İncir İlekleme

İncir Ağacında  İlekleme Nedir, Nasıl Yapılır :

İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gereklidir. Bunun gerçekleşebilmesi için erkek ağaçlardaki ilek meyvelerinin dişi ağaçlara asılması işlemine ilekleme denir.

İlekleme Zamanı

 Mevsim şartlarına ve bahçenin bulunduğu rakıma bağlı olarak değişmekle beraber genelde Haziranın ilk haftasında başlayıp, ikinci hafta sonunda ya da üçüncü hafta başında bitirilmesi gereken bir işlemdir.

  • Haziran ayında, incir meyveleri iri fındık büyüklüğünde ve parlak bir görünüm kazandığında ileklemeye başlanır (Şekil 1 )
  • İleklemede kullanılacak meyveler ise iri ceviz büyüklüğüne gelmeli ve meyve sıkıldığında içerisinden çiçek tozları dökülmeli (Şekil 2)
Şekil 1
Şekil 1 – İleklenmeye Gelmiş İncir
Şekil 2
Şekil 2 – Olgunlaşmış İncir İleği

Atılacak İlek Miktarı :

 Ağacın büyüklüğüne, kış yağışlarının durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Normal şartlar altında ağacın 3 farklı yerine ilek filelerinin içerisine 3-4 meyve konarak bir hafta aralıkla iki defa yapılır. Kuraklığın ve ilek meyvesinin temininde sıkıntıların görüldüğü yıllarda ilk atımda 2-3 ilek meyvesi yeterli olacaktır, çünkü bir tek ilek meyvesinde 500 ile 1000 arasında ilek arıcığı vardır ve 1-2 arıcığın meyve içine girmesi yeterlidir. Çok ilek asılması, kaliteli ürün demek değildir                                                                     

 İleklemede Dikkat Edilecek Noktalar

 Yeteri kadar polen (toz) ve arıcık bulundurmalı. Arıcık çıkış zamanı ile dişi meyvelerdeki dişi çiçeklerinin olgunlaşma zamanı çakışan çeşit olmalıdır. İlekleme sabahın erken saatlerinde sinek çıkışı olmadan, tel ile ağaca asarak yapılmalıdır.

Aflatoksin oluşumuna neden olan küfler meyvenin içine, bu küflerle bulaşık ilek meyvelerinin (Şekil 4) kullanılması ile girer. Bu nedenle temiz ilek (Şekil 3) kullanımı aflatoksin riskinin azaltılmasında en önemli noktadır

 

Şekil 3 - Temiz İlek
Şekil 3 – Temiz İlek

 

 

Şekil 4 - Hasta İlek
Şekil 4 – Hasta İlek
  • İlekleme plastik fileler kullanarak yapılmalı (Şekil 5). İleklemede filelerin kullanımıyla hem zamandan kazanılmış olur hem de işi biten ileklerin toplanması daha kolay olur.

 

Şekil 5 – İncir İlek Filesi

 

İleklerin işi bitince ağaç üzerinde bırakılmamalı, toplanıp imha edilmeli. Ağaç üzerinde bırakılan filelerdeki ilekler daha sonra küflenerek aflatoksin riskinin oluşmasına neden olur (Şekil 6)

 

Şekil 6 - Ağaç Üzerinde bırakılan İlek
Şekil 6 – Ağaç Üzerinde bırakılan İlek

 

 

  • Aşırı ilekleme yapılan bahçelerde meyvelerde akma, çürüme ve ekşime daha sık görülür.
  • Aşırı ileklemeyi önlemek için bahçe içinde eğer varsa ilek ağaçları imha edilmeli, ileklik incir bahçelerinden uzak bir yere kurulmalı.
  • İleklemenin az miktarda yapılması da verimin düşük olmasına neden olur.
  • İleklemede kova bitkisi kullanılıyorsa meyvelerin sap kısmından asılmalı, meyvelerin ortasından delinmemelidir.
Şekil 6 - Çok Miktarda İlek Atımından Kaynaklı Fazla incir tutumu
Şekil 7 – Çok Miktarda İlek Atımından Kaynaklı Fazla İncir tutumu

İncir Ağacı Bakım en İyi Nasıl Yapılır Videoları

İncir Ağaçlarını Sararmaktan, Kurumaktan, Dal Kanserinden Kurtaranların Tavsiye Videoları

Diğer Meyveler  En iyi Nasıl Yetiştirilir Videoları

Diğer Meyve Ağaçlarını Kurumaktan, Yaprak Sararmasından, Hastalıklardan Kurtaranların Önemli Tavsiyeleri

İncir Ağacı ile  ilgili her  konuda sizlere  yardıma  hazırız. Aşağıdaki iletişim formundan  yada telefonlardan bizlere istediğiniz zaman  ulaşabilirsiniz. İncir Yetiştiriciliğinin olmazsa  olmazlarından olan Rekor Gelişim’den  1 adet  dahi siparişinizin olması halinde, gerek bayilerimiz tarafından gerekse fabrikadan en kısa süre içerisinde siparişiniz teslim edilir. Kargo ile gönderilecek siparişlerde ise kargonun gittiği her  yere sipariş alıyoruz. 

REKOR GELİŞİM  

[phone]Rekor Gelişim : Tel +902323642222  Adres :29 Ekim Mah. !0001 Sok. No:50/1 Menemen-İZMİR  E-mail : rekorgelisim@gmail.com    Web: www.rekorgubre.com.tr[/phone]