İncir Ağacı Hakkında ayrıntılı bilgi :
İncir kültürü Anadolu’da insanlık tarihi kadar eski devrelere dayanan kültür
meyveleri içinde, en eski gelişme tarihine sahip meyvelerden biridir. İncirin
anavatanı Türkiye olup, buradan Suriye, Filistin ve daha sonra da Ortadoğu
üzerinden Çin ve Hindistan’a yayılmıştır. İncirin özel döllenme ve kendine özgü
kurutma şartları isteyen bir meyve olması yetiştiği bölgeleri sınırlı kılmaktadır.
İncir, her ne kadar subtropik bir meyve olsa da geniş ekolojik uyum kabiliyeti
nedeniyle yurdumuzun tüm sahil kuşağında ticari olarak yetiştirilmekte olup, kuru
ve taze incir üretim amacı ile Büyük ve Küçük Menderes havzalarında belirgin bir
yoğunlaşma görülmektedir.
İnsan sağlığı açısından, yüksek kalori değeri,içerdiği mineral maddeler ve
besin maddeleri ile özel bir yere sahip olan kuru incirin 100 gramında 217
(kcal)’lik enerji, 138 mg. kalsiyum, 163 mg. fosfor, 4,2 mg. demir, 91,5 mg.
magnezyum, 0,073 mg. B1 ve 0,072 mg. B2 vitamini bulunmaktadır
Dünya İncir Üretimi
FAO verilerine göre 2002 yılı itibarıyla dünyada 419 bin hektar alanda incir
üretimi yapılmakta olup elde edilen incir miktarı ise 1,1 milyon tondur. Ülkemiz,
dünya incir üretiminden aldığı, %23,6’lık payla ilk sırada yer almaktadır.
Türkiye’yi sırasıyla Mısır (%17,4), Yunanistan (7,4), İran (6,6), Fas (6,3) ve
İspanya (5,8) izlemektedir
Dünyada oldukça sınırlı sayıda ülkede incir üretimi yapılmakta olup, buna bağlı olarak
kuru incir üreten ülke sayısı da oldukça azdır. Dünya kuru incir üretimine ait rakamlar 2000
yılına ait olup 90 bin ton civarındadır
Dünyada kuru incir üretiminde önemli ülkeler başta Türkiye olmak üzere Yunanistan,
ABD ve İtalya’dır. Dünya üretimin % 54.3’ü ülkemizde, % 13,9’u Yunanistan’da, yine %
13,9’u ABD’de ve %7,8’i de İtalya da gerçekleştirilmiştir. Bu değerlerle ülkemiz dünya kuru
incir üretiminin yarısından fazlasını yaparak bir tekel oluşturmuş durumdadır.
Dünya İncir Tüketimi
Dünyada üretilen 90.000 ton civarındaki kuru incir üretiminin yaklaşık %30-40’ı üretici
ülkelerce tüketilmektedir. Üretici ülkelerin iç tüketimlerinden arta kalan kısmı ise ihraç
edilmektedir. Kuru incir uluslar arası pazarlarda, çerezlik olarak tüketildiği gibi pasta
imalatında, çeşitli yemeklerin yapımında, dilimlenmiş olarak ekmek imalatında, şekerli
mamuller imalatında ve meyve karışımlarında kullanılmaktadır. Kalitesi düşük olanlardan
pekmez, hurda incirlerden de etil alkol üretilmektedir. Etil alkolün üretimi esnasında ortaya
çıkan incir çekirdekleri de boya, kozmetik ve ilaç sanayinde değerlendirilmektedir.
Türkiye’de ve dünyada kuru incir tüketiminde, özellikle sağlıklı gıdalar pazarının hızlı
gelişimine paralel olarak artan bir talep vardır. Yurtdışı pazarlarda noel, yurt içinde de
Ramazan dönemlerinde kuru incir talebinde belirgin artışlar görülmektedir.
TÜRKİYE İNCİR ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ
Türkiye İncir Üretimi
Dünya’da gerek miktar, gerekse kalite bakımından önemli sayılabilecek incir üreticisi
ülkelere az sayıdadır. Türkiye, dünyanın en büyük ve kaliteli incir üreticisi olup, dünya taze
incir üretiminin %23,6’sını, dünya kuru incir üretiminin %54,3’ünü gerçekleştirmektedir.
İncir, yaklaşık olarak 30.000 çitçi ailesinin yetiştiriciliği yaparak geçimini sağladığı ve
sektörde 250.000 kişiye istihdam imkanı yaratan bir ürünümüzdür. Ülkemizde yoğun olarak
yetiştiriciliğin yapıldığı bölge Ege Bölgesi’dir. İhraç değeri yüksek kurutmalık çeşitler Ege
Bölgesinin Büyük ve Küçük Menderes Havzalarında yetiştirilmektedir. Kurutmalık incir
plantasyonlarının %4,6’sı taban, %12’si kır-taban ve %83,4’ü ise eğimli dağlık alanda yer
almaktadır.
Sofralık çeşitler ise Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesinde ve hatta Karadeniz sahil şeridinin pek
çok yöresinde yetiştirilmektedir. Özellikle Aydın ilimiz incir ile özdeşleşmiştir. 2001 yılı DİE
verilerine göre toplam incir üretimimizin %60,7’si Aydın ilimizde gerçekleşmiştir. Aydın
ilimizi %15,4’lük payla İzmir, 4,7’lik payla Bursa izlemektedir.
Ülkemizde üretilen çeşitler arasında en yaygın olan ve dünyaca tanınan, ekonomik değeri
yüksek ve birinci sınıf standart çeşit, Sarıloptur. Ülkemiz incir üretiminin %90’ından fazlasını
Sarılop çeşidi incirler oluşturmaktadır.
Türkiye İncir Tüketimi
Ülkemizde üretilen incirin %30’u taze olarak iç pazarda, %70’i kuru incir olarak dış
ve iç pazarda tüketilmektedir.
Yüksek kalorili, kalsiyum, potasyum ve A vitamini yönünden oldukça zengin olan kuru
incirin tüketimi ülkemizde arzu edilen seviyeye henüz ulaşamamıştır. Ülkemizde kişi başına
yıllık tüketim tahminen 150-200 gr. civarındadır. Türkiye’nin yıllık kuru incir tüketim miktarı ise ortalama 5-6 bin ton civarındadır. Besin değeri ve sağlık açısından son derece önemli olan
bu ürünümüzün çeşitli tanıtım faaliyetleri ile iç tüketiminin artırılması gerekmektedir.
Ülkemizde kişi başına düşen taze incir tüketimi ise 300-500 gramdır. Bu miktarım artırılması
gerek halkımızın yeterli ve dengeli beslenmesi, gerekse piyasalarda dengenin sağlanması
bakımından gerekli görülmektedir.
İncir Ağacı Bakım en İyi Nasıl Yapılır Videoları
İncir Ağaçlarını Sararmaktan, Kurumaktan, Dal Kanserinden Kurtaranların Tavsiye Videoları
Diğer Meyveler En iyi Nasıl Yetiştirilir Videoları
İncir Ağacı ile ilgili her konuda sizlere yardıma hazırız. Aşağıdaki iletişim formundan yada telefonlardan bizlere istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. İncir Yetiştiriciliğinin olmazsa olmazlarından olan Rekor Gelişim’den 1 adet dahi siparişinizin olması halinde, gerek bayilerimiz tarafından gerekse fabrikadan en kısa süre içerisinde siparişiniz teslim edilir. Kargo ile gönderilecek siparişlerde ise kargonun gittiği her yere sipariş alıyoruz.
REKOR GELİŞİM